Соопштенија

Струмичкиот музеј доби дозвола за санација на Oрта Џамија
in

Струмичкиот музеј доби дозвола за санација на Oрта Џамија

Проблемот што ја  кочеше санацијата на локалитетот Орта Џамија, еден од најзначајните споменици на културата во Струмица е надминат.  После четири години струмичкиот музеј конечно ја доби потребната согласнот од…

Земјотрес со магнитуда од 6.4 во Хрватска
in

Земјотрес со магнитуда од 6.4 во Хрватска

Повторно во исклучително тешки услови на светска пандемија, регионот беше погоден од силен земјотрес со момент магнитуда од 6.4, кој се случи во Хрватска во близина на Петриње. Првичните податоци…

Жална вест
in

Жална вест

Почивај во мир, почитуван професоре. Проф. д-р Владимир Михаилов е роден во 1939 година година во Белград. Дипломирал на Градежниот факултет во Скопје во 1963 година. Магистрирал во Институтот за…

Работен состанок на ИЗИИС и ЦУК
in

Работен состанок на ИЗИИС и ЦУК

Работен состанок во Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) при УКИМ.Директорот на Центарот за управување со кризи Стојанче Ангелов со свои соработници денес имаше работен состанок со директорот…

Работна посета на општина Маврово и Ростуше
in ,

Работна посета на општина Маврово и Ростуше

Покрај извршениот увид за евентуални теренски нестабилности, состојба на патната инфраструктура и визуелниот преглед на браната Маврово, денеска преставници од ИЗИИС одржаа и работен состанок со градоначалникот на општина Маврово…