Работна посета на општина Маврово и Ростуше
in ,

Работна посета на општина Маврово и Ростуше

Покрај извршениот увид за евентуални теренски нестабилности, состојба на патната инфраструктура и визуелниот преглед на браната Маврово, денеска преставници од ИЗИИС одржаа и работен состанок со градоначалникот на општина Маврово…

Силен земјотрес во Турција и Грција
in ,

Силен земјотрес во Турција и Грција

Во исклучително тешки услови на светска пандемија, денеска Турција и Грција беа погодени од силен земјотрес, кој според иницијалните проценки е оценет со момент магнитуда 7. Првичните податоци укажуваат на…

Работен состанок со Министерот за Транспорт и врски, г-дин Благоја Бочварски
in

Работен состанок со Министерот за Транспорт и врски, г-дин Благоја Бочварски

Нa 15 септември 2020 г. се одржа работен состанок помеѓу Министерот за транспорт и врски во Владата на Република С. Македонија, г-дин Благоја Бочварски и директорот на ИЗИИС, проф. Д-р…

Науката созрева, стандардите се прекрути - време е да почнеме да ги применуваме Европските прописи за проектирање
in

Науката созрева, стандардите се прекрути - време е да почнеме да ги применуваме Европските прописи за проектирање

Директорот на ИЗИИС, Проф. Д-р Влатко Шешов, беше гостин на СлободнаТВ. Целото интервју можете да го погледнете на следниот линк: СлободнаТВ – интервју

ИЗИИС стана дел од EFEHR мрежата
in

ИЗИИС стана дел од EFEHR мрежата

Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија ИЗИИС, стана дел од EFEHR мрежата ( http://www.efehr.org ) формирана со цел јакнење на Европските капацитети  во доменот на земјотресниот хазард и ризик. https://mailchi.mp/bdd19998a850/get-to-know-the-efehr-consortium-save-the-date-for-the-webinar?e=030e4b9d7c